Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I

Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy zawarto opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu SET (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniających próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2006

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Metody oznaczania in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności. Cz. I" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab