Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators

Zbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji między powierznią atraktora a stężeniem kwasu cytrynowego w układzie.

Authors

Additional information

DOI
Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.desal.2006.04.003
Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2006

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab