W pracy przedstawiono przebieg procesu walidacji, przeprowadzonej zgodnie ze wskazaniami ICH (International Conference on Harmonization), procedur wykorzystywanych do oznaczania pozostałości wybranych rozpuszczalników w olejach jadalnych i preparatach farmaceutycznych. W celu izolacji i wzbogacania analitów wykorzystano dwie bezrozpuszczalnikowe techniki ekstrakcyjne: ekstrakcję do fazy nadpowierzchniowej (HS) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME). Na etapie oznaczeń końcowych wykorzystano chromatografie gazowa z detektorami plomieniowo-jonizacyjnym (FID) i wychwytu elektronów (ECD). Opracowane procedury porównano i poddano krytycznej ocenie, biorąc pod uwagę takie parametry jak: zakres liniowości, granice wykrywalności i oznaczalności, powtarzalność i precyzje pośrednią wyników.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1007/s00769-006-0235-4
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2007