Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności

Przedstawiono metody frakcjonowania białek żywności, oznaczania ich składu aminokwasowego i oddzielania niebiałkowych związków azotowych. Określono przydatność rozmaitych technik chromatograficznych i elektroforetycznych do rozdzielania białek i podano zasady oznaczania zawartości białek metodą Kjeldahla, biuretową, Lowryego, Bradforda i z wykorzystaniem absorbcji w nadfiolecie. Scharakteryzowano przydatność metod immunometrycznych.

Authors

Additional information

Category
Publikacja monograficzna
Type
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Language
polski
Publication year
2007

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Rozdział 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab