Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji

Przeprowadzono wielostopniową frakcjonowaną krystalizację oleju palmowego z acetonu. Stosując temperatury krystalizacji od 25 do 0C, otrzymano siedem frakcji znacznie różniących się budową chemiczną i właściwościami fizycznymi. We frakcjach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą GLC oraz zawartość triacylogliceroli metodą HPLC. Zbadano też właściwości fizyczne otrzymanych frakcji. Oznaczono zawartości fazy stałej metodą pulsacyjnego NMR oraz wyznaczono krzywe topnienia metodę DSC. Wraz z obniżaniem temperatury krystalizacji, we frakcjach obserwowano znaczny wzrost zawartości kwasów C18:1 i C18:2 oraz spadek zawartości kwasów C16:0 i C18:0. W kolejnych frakcjach następował też wyraźny spadek zawartości fazy stałej. Frakcje które krystalizowały w temperaturze od 25 do 15 ulegały stopieniu dopiero powyżej 50C, natomiast frakcja najniżej topliwa była ciekła w temperaturze pokojowej. Wynikało to ze znacznych różnic w budowie TAG obecnych w tych frakcjach.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2007

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Charakterystyka frakcji oleju palmowego otrzymanych na drodze wielostopniowej krystalizacji" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab