Kręgosłupy dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) są alternatywnym źródłem kolagenu. Aby uzyskać z nich natywny niezanieczyszczony kolagen należy usunąć z nich białka mięśniowe i sole mineralne. Obecność tych związków pogarsza funkcjonalne właściwości preparatu kolagenowego. Dlatego celem pracy było opracowanie optymalnych parametrów demineralizacji kręgosłupów dorsza. Najlepszy efekt demineralizacji, nieomal 100%, przy stratach tylko 0,2-3,2 % kolagenu uzyskuje się 1 M roztworem HCl w czasie 72 h, zmieniając co 24 h roztwór. W tych samych warunkach 0,5 M roztworem EDTA usunąć można z kręgosłupów zaledwie 65 % soli mineralnych, a dodatkowo około 7 % po przedłużeniu demineralizacji o następne 24 h. Pomimo że EDTA nie powoduje strat kolagenu, to ze względu na małą wydajność procesu w czasie nawet do 96 h jest nieprzydatny do demineralizacji kręgosłupów.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.foodchem.2007.04.001
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2007