Zastosowano 5,0 M roztwory kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego oraz 0,115 M roztwór kwasu solnego. Kolagen z całych skór ekstrahowano w 4 st.C odpowiednimi kwasami (1 : 6, w/v) w czasie 24, 48 i 72 h. Stwierdzono, że kwas solny jest najmniej efektywnym rozpuszczalnikiem kolagenu spośród użytych kwasów. W zastosowanych warunkach doświadczeń maksymalnie można wyekstrahować kwasem cytrynowym 60 % kolagenu, kwasem octowym i mlekowym około 90 %, natomiwast kwasem solnym zaledwie 18 % kolagenu zawartego w surowcu. Zastosowanie obróbki enzymatycznej skór dorsza bałtyckiego pepsyną zwiększa rozpuszczalność kolagenu w kwasie cytrynowym o 20 %, w kasie solnym o 40 % natomiast w kwasie mlekowym i octowym kolagen rozpuszcza się całkowicie. Maksymalną rozpuszczalność kolagenu w kwasie solnym i cytrynowym, niezależnie od czasu trawienia skór pepsyną uzyskuje się przy stężeniu enzymu 1 % w stosunku do surowca. W przypadku kwasu mlekowego i octowego dodatek już najmniejszego z zastosowanych stężeń enzymu - 0,3 %, pozwala całkowicie rozpuścić kolagen zawarty w skórach. Przeprowadzona elektroforetyczna charakterystyka roztworów kolagenu uzyskanych ze skór bez i po trawieniu pepsyną wykazała, że kwas solny i cytrynowy denaturuje kolagen. Rozpuszczalnikiem natywnego kolagenu okazały się 0,5 M roztwory kwasu octowego i mlekowego.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.foodchem.2007.04.030
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2007