Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

The influence of different acids and pepsin on the extractability of collagen from the skin of Baltic cod (Gadus morhua)

Zastosowano 5,0 M roztwory kwasu cytrynowego, mlekowego, octowego oraz 0,115 M roztwór kwasu solnego. Kolagen z całych skór ekstrahowano w 4 st.C odpowiednimi kwasami (1 : 6, w/v) w czasie 24, 48 i 72 h. Stwierdzono, że kwas solny jest najmniej efektywnym rozpuszczalnikiem kolagenu spośród użytych kwasów. W zastosowanych warunkach doświadczeń maksymalnie można wyekstrahować kwasem cytrynowym 60 % kolagenu, kwasem octowym i mlekowym około 90 %, natomiwast kwasem solnym zaledwie 18 % kolagenu zawartego w surowcu. Zastosowanie obróbki enzymatycznej skór dorsza bałtyckiego pepsyną zwiększa rozpuszczalność kolagenu w kwasie cytrynowym o 20 %, w kasie solnym o 40 % natomiast w kwasie mlekowym i octowym kolagen rozpuszcza się całkowicie. Maksymalną rozpuszczalność kolagenu w kwasie solnym i cytrynowym, niezależnie od czasu trawienia skór pepsyną uzyskuje się przy stężeniu enzymu 1 % w stosunku do surowca. W przypadku kwasu mlekowego i octowego dodatek już najmniejszego z zastosowanych stężeń enzymu - 0,3 %, pozwala całkowicie rozpuścić kolagen zawarty w skórach. Przeprowadzona elektroforetyczna charakterystyka roztworów kolagenu uzyskanych ze skór bez i po trawieniu pepsyną wykazała, że kwas solny i cytrynowy denaturuje kolagen. Rozpuszczalnikiem natywnego kolagenu okazały się 0,5 M roztwory kwasu octowego i mlekowego.

Authors