W pracy przedstawiono zawartość lipidów , klas lipidów i skład kwasów tłuszczowych lipidów ogólnych uzyskanych z różnych tkanek bobra europejskiego (tkanka okołojelitowa, tkanka okołonerkowa, miesień uda, mięsień kreskowy, podskórna tkanka tłuszczowa, ogon). Wykazano różnice w zawartości lipidów i składzie KT w tkankach samic (n=7) i samców (n=3). Wykazano wysokie zawartości nienasyconych KT w tkankach bobrów w porównaniu z tkankami innych ssaków. W lipidach pochodzacych z ogona bobra stwierdzono unikalny skład KT, w tym niezwykle wysoką jak na tkankę zwierzęcą zawartość kwasu alfa-linolenowego (około 20% składu KT).
Authors
- dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska link open in new tab ,
- Kazimierz Zalewski,
- Marta Chylińska-Ptak,
- Bartosz Nitkiewicz
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2009