W ostatnich latach prowadzone są intensywne badania nad aktywnością sensoryczną poszczególnych składników zapachów żywności, a także napojów alkoholowych i nad zależnościami pomiędzy zapachem, a składem chemicznym lotnej frakcji tych produktów. Z oczywistych powodów największe zastosowanie w oznaczaniu lotnych substancji zapachowych znajduje chromatografia gazowa z różnymi wariantami detekcji. Większość osiągnięć w tej dziedzinie zawdzięczać można jednak połączeniu techniki chromatografii gazowej z detekcją olfaktometryczną, w której rolę detektora pełni ludzki nos. Mimo że technika ta znana jest już od ponad czterdziestu lat, dopiero od niedawna przeżywa swój rozkwit i coraz częściej znajduje zastosowanie w analizie żywności, na co wskazuje bogata literatura.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2008