Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed.

Poprzez zastosowanie testu Kruskala-Wallisa i chemometrycznej techniki analizy podobieństwa porównano efektywność sześciu różnych technik ekstrakcji (wytrząsanie, ekstrakcja w aparacie Soxhleta, w aparacie Soxteca, wspomaganej ultradźwiękami, wspomaganej promieniowaniem mikrofalowym oraz przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem) na podstawie wyników odzysku robenidyny z próbek paszy dla ptaków. W zależności od zastosowanej techniki modyfikowano ciśnienie w zakresie 1000-2500 psi, temperaturę (60-140)oC i czas ekstrakcji w zakresie od 1 min do 6 godzin. Każda z analizowanych technik pozwoliła wyodrębnić robenidynę z paszy, lecz wartość odzysku była większa w przypadku nowoczesnych technik ekstrakcji (ASE, MAE) w porównaniu z technikami konwencjonalnymi (w aparacie Soxhleta i UAE).

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Statistical evaluation of the effectiveness of different extraction techniques for determining robenidyne levels in poultry feed." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab