Rozpuszczalne produkty mikrobiologiczne (SMP) są związkami organicznymi wytwarzanymi podczas rozkładu substratów przez mikroorganizmy osadu czynnego. Zbadano mikroskopowo zmiany składu zespołów mikrobiologicznych (organizmów jedno- i wielokomórkowych) pod wpływem obniżonego lub zwiększonego poziomu SMP. Wysoka zawartość SMP w znacznym stopniu zmieniła skład zespołów mikrobiologicznych, od orzęsków osiadłych (12-175 µm), do wolnopływających i pełzających (35-330 µm), a w dalszym etapie do bezkregowców, w tym wrotek (0,2-1 µm)i nicieni (1-50 µm). Uzyskane wyniki są dowodem na to, że akumulacja SMP jest jednym z wewnętrznych mechanizmów regulujących, które decydują o żywotności i uśpieniu zespołów mikroorganizmów w osadzie czynnym.
Authors
- B. Kangala Chipasa,
- prof. dr hab. inż. Krystyna Mędrzycka link open in new tab
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008