Badano zależność pomiędzy występowaniem w mleku ludzkim kwasów pentadekanowego C15:0 (PA) i heptadekanowego C17:0 (HA) a rodzajem diety matek oraz oznaczono zawartość kwasów PA i HA w preparatach do początkowego i następnego żywienia niemowląt, dostępnych w sprzedaży. Badaniu poddano mleko ludzkie uzyskane od 34 zdrowych kobiet w wieku 24-33 lata. Matki podzielono na dwie grupy zgodnie ze spożywana przez nie dietą: grupa kobiet z dietą uboga w tłuszcz mleka krowiego (N=15) i grupa kobiet odżywiających się przeciętnie (N=19). W grupie kobiet odżywiających się w przeciętny sposób zawartość PA i HA w tłuszczu mleka była statystycznie istotnie wyższa niż w grupie kobiet spożywających dietę ubogą w produkty mleczne. Tym samym stwierdzono, że dla mleka ludzkiego PA i HA mogą stanowić biomarkery spożycia tłuszczu mlekowego przez kobiety karmiące.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008