Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis

Celem badań było oznaczenie jakości markerów oraz oszacowanie wpływu diety wzbogaconej w małże pochodzące z zanieczyszczonych i niezanieczyszczonych obszarów na wybrane markery metabolizmu białek i lipidów u szczurów, których pokarm zawierał różne dawki cholesterolu. Obszerny zakres przeprowadzonych testów w warunkach in vitro wykazał, że małże pochodzące z zanieczyszczonych terenów charakteryzują się wyższą zawartością białek, lipidów oraz wyższym potencjałem przeciwutleniającym. Dieta wzbogacona w małże podawane w suchej postaci, pochodzące zarówno z zanieczyszczonych, jak i z niezanieczyszconych terenów, znacząco hamowała wzrost lipidów w osoczu, a także hamowała spadek aktywności przeciwutleniającej w osoczu. Mniejsze zmiany były zauważone w profilu białek w osoczu szczurów po zastosowaniu dwóch rodzajów diety wzbogaconej w małże. Podsumowując, wzbogacenie diety zawierającej różne dawki cholesterolu w małże przygotowane w suchej postaci, zarówno z zanieczyszczonych, jak również zanieczyszczonych terenów, polepsza metabolizm białek u zwierząt, a także wpływa pozytywnie na profil lipidów w osoczu oraz na aktywność przeciwutleniającą osocza. Testy służące do określenia aktywności przeciwutleniającej mogą być stosowane jako dodatkowe wskaźniki jakości małż.

Authors

Additional information

DOI
Digital Object Identifier link open in new tab 10.1007/s00217-008-0843-9
Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab