Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności

W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu i niewielką zawartość amylozy jest przydatna w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
polski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab