Odporność olejów roślinnych na oksydatywną degradację prowadzącą do zjełczenia jest istotnym parametrem w ocenie jakości olejów. Artykuł przedstawia nową obiecującą metodę analizy lotnych produktów reakcji utleniania olejów. Jako czynnik przyspieszający proces utleniania olejów zastosowano promieniowanie ultrafioletowe. Badania zostały przeprowadzone przy zastosowaniu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej połaczonej z kapilarną chromaografią gazową i detektorem płomieniowo-jonizacyjnym.
Authors
- dr inż. Justyna Gromadzka link open in new tab ,
- prof. dr hab. inż. Waldemar Wardencki link open in new tab ,
- Marta Lores,
- Maria Lompart,
- Maria Fernandez-Alvarez,
- Katarzyna Lipińska
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008