Badano wpływ sieciowania żelatyny przy użyciu transglutaminazy (TG) lub EDC na rozpuszczalność oraz mechaniczne i barierowe właściwości wytworzonych folii. Rozpuszczalność sieciowanych enzymatycznie folii w buforach o pH 3 i 6 obniżyła się ze 100% do 30%, a folii modyfikowanych TG w obecności ditiotreitolu lub cysteiny, odpowiednio, do 5 i 15%. Rozpuszczalność folii modyfikowanych EDC wynosiła 10%. Sieciowanie enzymatyczne nie polepszyło właściwości mechanicznych oraz właściwości barierowych folii w stosunku do wody. Plastyfikacja folii przy użyciu glicerolu zwiększała rozciągliwość folii, lecz jednocześnie zmniejszała ich wytrzymałość mechaniczną.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.foodhyd.2007.07.006
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008