Używając trzech surowców tłuszczowych: oleju rzepakowego, oleju kokosowego i podwójnie frakcjonowanej stearyny palmowej oraz stosując kombinację dwóch metod modyfikacji: mieszania i przeestryfikowania chemicznego otrzymano pięć różnych tłuszczów. Przeestryfikowano mieszankę trójskładnikową, oraz trzy mieszanki dwuskładnikowe. Te ostatnie następnie zostały zmieszane z trzecim tłuszczem. We wszystkich otrzymanych tłuszczach stosunek poszczególnych surowców był taki sam (1:1:1). W otrzymanych tłuszczach oznaczono skład kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli oraz zawartości fazy stałej. Wyznaczono też krzywe krystalizacji i topnienia. Otrzymane tłuszcze, mimo podobnego składu kwasów tłuszczowych, posiadały różne właściwości fizyczne, takie jak profil fazy stałej, krzywe topnienia i krystalizacji. Te odmienne właściwości fizyczne wynikały z różnej ich budowy triacyloglicerolowej.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2008