Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Wpływ przeestryfikowania chemicznego na właściwości trójskładnikowych mieszanek tłuszczowych

Używając trzech surowców tłuszczowych: oleju rzepakowego, oleju kokosowego i podwójnie frakcjonowanej stearyny palmowej oraz stosując kombinację dwóch metod modyfikacji: mieszania i przeestryfikowania chemicznego otrzymano pięć różnych tłuszczów. Przeestryfikowano mieszankę trójskładnikową, oraz trzy mieszanki dwuskładnikowe. Te ostatnie następnie zostały zmieszane z trzecim tłuszczem. We wszystkich otrzymanych tłuszczach stosunek poszczególnych surowców był taki sam (1:1:1). W otrzymanych tłuszczach oznaczono skład kwasów tłuszczowych i triacylogliceroli oraz zawartości fazy stałej. Wyznaczono też krzywe krystalizacji i topnienia. Otrzymane tłuszcze, mimo podobnego składu kwasów tłuszczowych, posiadały różne właściwości fizyczne, takie jak profil fazy stałej, krzywe topnienia i krystalizacji. Te odmienne właściwości fizyczne wynikały z różnej ich budowy triacyloglicerolowej.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Wpływ przeestryfikowania chemicznego na właściwości trójskładnikowych mieszanek tłuszczowych" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab