Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności

W artykule przedstawiono nowoczesne instrumentalne techniki stosowane w analizie związków zapachowych obecnych w żywności, a także ich przydatność w kontroli jakości produktów spożywczych. Główną uwagę poświęcono elektronicznym nosom. Opisano zasadę działania, zjawiska fizyczne i fizykochemiczne wykorzystywane przez czujniki takich urządzeń oraz metody analizy sygnału. Porównano tę metodę z techniką chromatografii gazowej sprzężonej z detektorem olfaktometrycznym (GC-O). Ponadto wymieniono szeroką gamę zastosowań e-nosa w analizie żywności oraz innych dziedzinach. Wskazano także trendy rozwojowe niniejszej techniki.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Nos elektroniczny - użyteczne narzędzie w analizie żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab