Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem

Skonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne w roztworach kwasnych. Wyniki sugerują, że elektrody z polimerem elektroaktywnym i membraną z polichlorku winylu zawierają kwas stearynowy mozna bedzie wykorzystać w sensorze smaku kwasnego.

Authors

Additional information

Category
Publikacja monograficzna
Type
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Language
polski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab