W próbkach pięciu gatunków ryb bałtyckich pobranych w latach 1995-2006 oznaczono zawartość heksachlorocykloheksanu (HCH), heksachlorobenzenu (HCB) oraz DDT i jego pochodnych. Dzięki zastosowaniu szeregu metod chemometrycznych a w szczególności analizy głównych składowych (PCA) zaobserwowano szereg istotnych zależności. Nie stwierdzono wpływu miejsca połowu na poziom analizowanych pestycydów w ciałach ryb. Zaobserwowano statystycznie istotne różnice w poziomie bioakumulacji pestycydów pomiędzy badanymi gatunkami ryb. Wykazano również istnienie istotnych korelacji pomiędzy poziomem DDT i jego pochodnych a charakterystyką badanych ryb. W przypadku dorsza istnieje silna dodatnia korelacja pomiędzy zawartością pestycydów z grupy DDT a wielkością badanych ryb, podczas gdy w przypadku próbek pochodzących ze śledzi, szprotów i łososi stwierdzono ujemną korelację z zawartością tłuszczu w ciele tych ryb.
Authors
- Joanna Szlinder-Richert,
- Iwona Barska,
- prof. dr hab. inż. Jan Mazerski link open in new tab ,
- Zygmunt Usydus
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008