Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Microwave-assisted boration of potato starch

Ziarnistą skrobię ziemniaczaną boranowano za pomocą kwasu borowego i dziesięciowodnego tetraboranu sodu (boraksu) w reakcji wspomaganej mikrofalami. Określono wpływ stosunku substratów oraz czasu trwania i mocy naświetlania na stopień estryfikacji (DE) produktów. Maksymalna wartość DE w próbkach skrobi boranowanej kwasem wyniosła 0,27, a boranowanej boraksem 0,18. Ustalono, że chociaż zmodyfikowana skrobia, o strukturze estrów i kompleksów, miała zmienione właściwości fizykochemiczne i zaburzoną strukturę krystaliczną, to jej stabilność termiczna wzrosła nawet o 20 stopni Celsjusza w stosunku do skrobi natywnej. Stabilność ta zależała od wartości DE - zwiększała się wraz z jego wzrostem.

Authors

Additional information

DOI
Digital Object Identifier link open in new tab 10.14314/polimery.2009.031
Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Microwave-assisted boration of potato starch" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab