Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom ekspresji genu CYP19 w nietumorogennych komórkach nabłonka gruczołu mlekowego MCF10A kodującego enzym aromatazę uczestniczący w biosyntezie estrogenów i w związku z tym wpływający na zagrożenie rakiem piersi. Soki z kapusty oraz bioaktywne związki w nich występujące stosowane w niskich dawkach obniżały poziom ekspresji tego genu, a zatem miały działanie chemoprewencyjne. Wyższe dawki zarowno soków jak i izolowanych związków stymulowały ekspresję genu CYP19 sugerując, że ich stosowanie w postaci suplementów diety może niekorzystnie wpływać na zagrożenie estrogeno-zależnymi nowotworami.
Authors
- Barbara Licznerska,
- Hanna Szaefer,
- Violetta Krajka-Kuźniak,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link open in new tab ,
- Wanda Bear-Dubowska
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Language
- angielski
- Publication year
- 2009