Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices

Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom ekspresji genu CYP19 w nietumorogennych komórkach nabłonka gruczołu mlekowego MCF10A kodującego enzym aromatazę uczestniczący w biosyntezie estrogenów i w związku z tym wpływający na zagrożenie rakiem piersi. Soki z kapusty oraz bioaktywne związki w nich występujące stosowane w niskich dawkach obniżały poziom ekspresji tego genu, a zatem miały działanie chemoprewencyjne. Wyższe dawki zarowno soków jak i izolowanych związków stymulowały ekspresję genu CYP19 sugerując, że ich stosowanie w postaci suplementów diety może niekorzystnie wpływać na zagrożenie estrogeno-zależnymi nowotworami.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab