Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady

W pracy zbadano 28 próbek miazgi kakaowej, 12 próbek tłuszczu kakaowego i 6 próbek mleka w proszku w celu stwierdzenia, czy znajdujš się w nich obce tłuszcze. W przypadku miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego zastosowano metodę HPLC do analizy TAG. W przypadku tłuszczu wyekstrahowanego z mleka w proszku zastosowano metodę GLC do analizy składu kwasów tłuszczowych. W próbkach miazgi kakaowej i mleka w proszku nie stwierdzono obecności obcych tłuszczów. Na 16 analizowanych próbek tłuszczu kakaowego w trzech stwierdzono obecność tłuszczów typu CBE.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Analiza tłuszczów obecnych w surowcach stosowanych do produkcji czekolady" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab