Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard

Celem badań było określenie wpływu soków wyizolowanych z kapusty surowej i kiszonej na przemiany oksydatywne i termooksydatywne tłuszczów roślinnych (na przykładzie oleju rzepakowego podwójnie ulepszonego) i zwierzęcych (na przykładzie smalcu). Tłuszcze te ogrzewano w temperaturze 100 0C z sokami z kapusty w układzie modelowym przez 6 godzin, pobierając co 1,5 godz. próbki do badań.Po procesie ogrzewania tłuszczów w obecnosci soków z kapusy stwierdzono 40% spadek ilosci utlenionych triacylogliceroli (TAG)w stosunku do tłuszczów ogrzewanych bez dodatku soków. Soki rownież hamowały tworzenie dimerów i polimerów TAG. Oznaczone w badaniach wartości takich wyróżników jakosci tłuszczów jak liczba nadtlenkowa, współczynnik ekstynkcji przy 232nm,ubytki kwasów polienowych wyraźnie świadczyły o przeciwutleniajacym wpływie soków, przy czym efekt był silniejszy dla soku z kapusty świeżej. Ochrona przeciwutleniajaca była wyraźniejsza dla smalcu gdyż tłuszcz ten charakteryzuje się znacznie niższą niż olej rzepakowy zawartością naturalnych przeciwutleniaczy.

Authors

Additional information

DOI
Digital Object Identifier link open in new tab 10.1002/ejlt.200800021
Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab