Technologie odżelazienia, odmanganiania oraz usuwania azotu amonowego z wody znajdują zastosowanie wśród przedsiębiorstw wodociągowych i przemysłowych producentów wody do spożycia. Wobec wielu niedogodności towarzyszących tradycyjnym metodom usuwania związków manganu z wody szczególnie atrakcyjne są coraz szerzej proponowane przez technologów wody aktywne w odmanganianu materiały filtracyjne. Aktywność ich polega na działaniu utleniającym i katalizującym w reakcji przejścia rozpuszczonych soli manganu w trudnorozpuszczalny dwutlenek manganu, zatrzymywany na złożu filtracyjnym. Ponadto w przemyśle spożywczym, jak i ciepłownictwie równie istotne jest przygotowanie wody na potrzeby kotłowe. Skokiem jakościowym w technologii przygotowania wody jest stosowanie odgazowania próżniowego. Pozwala ono na skuteczne odgazowanie wody w temperaturach już na poziomie 50-70 C, łatwych do osiągnięcia w każdym okresie pracy kotłowni. Technologia odgazowania w próżni jest pozbawiona wszystkich wad odgazowania termicznego, prowadzi do dużych oszczędności w zużyciu energii - szczególnie, gdy odgazowywać trzeba niewielkie ilości wody.
Authors
- Jan Marjanowski,
- dr hab. inż. Jakub Drewnowski link open in new tab
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2006