Kapusta biała stanowi jeden z podstawowych składników diety w Europie centralnej. W publikacji autorzy skupili się na określeniu właściwościach przeciwutleniających kapusty świeżej, kiszonej i poddanej obróbce termicznej. Te właściwości zostały oszacowane dla soków przy wykorzystaniu systemów pozakomórkowych, w komórkach HT29 pod kątem ochrony przed utlenieniem DNA oraz poprzez symulację GSTs i naprawę DNA. Wszystkie badane soki z kapusty powodowały wzrost aktywności GST oraz stymulowały enzymy naprawcze DNA. Soki z kapusty zapobiegały również uszkodzeniom DNA w komórkach HT29 spowodowanych działaniem H2O2.
Authors
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link open in new tab ,
- Joanna Lewandowska,
- Agnieszka Kruszyna link open in new tab ,
- Anita Piasek link open in new tab ,
- Anna Śmiechowska,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link open in new tab
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1111/j.1745-4514.2009.00329.x
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2010