Przedmiotem badań były próbki owoców egzotycznych (mango, durian, gruszka adwokacka) zebrane w 2008 roku w Tajlandii i w Izraelu (po etapie liofilizacji). W próbkach oznaczano zawartość:- białek, - tłuszczów,- węglowodanów,- flawonoidów,- tanin- polifenoli stosując zarówno zaawansowane techniki instrumentalne jak i proste testy spektrofotometryczne (FRAP, ABTS, DPPH, CUPRAC). Uzyskana wieloparametrowa baza danych pomiarowych została poddana analizie chemometrycznej.Uzyskane wyniki mogą być podstawą do wniosku, że właściwości bioaktywne i odżywcze owoców mango, durina i gruszki adwokackiej są podobne.
Authors
- Shela Gorinstein,
- Ratiporn Haruenkit,
- Sumitra Poovarodom,
- Suchada Vearasilip,
- Pramoj Ruamsuke,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Maria Leontowicz,
- Hanna Leontowicz,
- Milan Suhaj,
- Guo Ping Sheng
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2010