Se, uznawany za jeden z najważniejszych mikroelementów, znalazł sie w centrum zainteresowania naukowców z wielu dziedzin. Niedostatecznalub nadmierna zawartość Se w dziennej diecie może prowadzić do niekorzystnych zmian w funkcjonowaniu organizmu czlowieka, a więc aby temu zapobiec powinniśmy suplementować ten pierwiastek, bądź ograniczać jego wprowadzanie do organizmu. W związku z tym dzienna dawka selenu spożywana przez człowieka powinna być wyznaczana z dużą dokładnością. W pracy przedstawiono wyniki badań dziennego spożycia selenu przez mieszkańców Północnej Polski (Pomorze), w oparciu o podwójną porcję oraz porównano z zalecaną dawką dziennego spożycia (RDA). Zawartość selenu oznaczano metodą absorpcji atomowej z generowaniem wodorków (HGAAS). W większości przypadków dzienne spożycie selenu było poniżej zalecanego (RDA).
Authors
- dr hab. inż. Joanna Żukowska link open in new tab ,
- Maria Szyszko,
- prof. dr hab. inż. Marek Biziuk link open in new tab ,
- Wojciech Czarnowski
Additional information
- Category
- Aktywność konferencyjna
- Type
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language
- angielski
- Publication year
- 2010