Oznaczanie pozostałości pestycydów w próbkach żywności jest ogromnym wyzwaniem głównie z powodu dużych ilości substancji przeszkadzających, które podlegają ekstrakcji razem z analitami i najczęściej wywierają negatywny wpływ na tok analizy. Z drugiej strony, zapewnienie "bezpieczeństwa żywności" wymaga monitorowania w niej pozostałości pestycydów. W artykule przedstawiono nowe podejście do oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach żywności, tzw. metodykę QuEChERS. Opisano również próby zastosowania tej metodyki do badań analitycznych próbek żywności pod kątem zawartości pestycydów należących do różnych klas, leków weterynaryjnych czy akrylamidu.
Authors
- Angelika Wilkowska,
- prof. dr hab. inż. Marek Biziuk link open in new tab
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2011