Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności

Oznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest izolacja analitów. Technika izolacji związków zapachowych jest nowoczesną i mało rozpowszechnioną techniką destylacji związków zapachowych wspomaganą rozpuszczalnikiem (SAFE - Solvent Assisted Flavour Evaporation), której główną zaletą jest brak powstawania artefaktów.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2010

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab