Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim

Wysokie ciśnienie wpływa na strukturę, konformację oraz właściwości funkcjonalne białek mleka. Powoduje inaktywację niektórych enzymów, zmienia rozmiar miceli kazeinowych i kuleczek tłuszczowych. Technika wysokociśnieniowa może znaleźć zastosowanie w produkcji serów, gdyż pozwala na skrócenie czasu koagulacji za pomocą podpuszczki oraz zwiększa wydajność produktu. Jogurty wytwarzane z mleka traktowanego ciśnieniem posiadają również lepsze właściwości reologiczne. Jednakże, niektóre zmiany składników pod wpływem ciśnienia prowadzą do pogorszenia jakości sensorycznej mleka, np. powstawania gorzkiego smaku i zjełczałego zapachu w wyniku zwiększenia aktywności lipazy lipoproteinowej. Te niekorzystne zmiany wyróżników sensorycznych mogą ograniczać wykorzystanie wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Language
polski
Publication year
2010

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab