Zbadano wpływ soków ze świeżej i kiszonej kapusty na ekspresję i aktywność takich enzymów II fazy jak transferazy S-glutationowe i oksydoreduktaza NQO1 w wątrobie i nerkach szczurów, którym podawano wspomniane soki doustnie. Uzyskane wyniki porównano z oznaczeniami uzyskanymi po doustnym podaniu wyizolowanych produktów degradacji glukozynolanów, indolo-3-karbinolu i izotiocyjanianu fenyloetylu. Wszystkie testowane czynniki powodowały indukcję wymienionych enzymów w wątrobie, co mogło być wynikiem translokacji czynnika Nrf2, którą również obserwowano w przypadku badanego organu. Wyniki dla nerek były mniej jednoznaczne. Uzyskane wyniki sugerują chemoprewencyjne właściwości zarówno fitozwiązków kapusty, jak i naturalnego składnika żywności jakim jest to warzywo.
Authors
- Violetta Krajka-Kuźniak,
- Hanna Szaefer,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link open in new tab ,
- Wanda Baer-Dubowska
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2011