Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate

Zbadano wpływ soków ze świeżej i kiszonej kapusty na ekspresję i aktywność takich enzymów II fazy jak transferazy S-glutationowe i oksydoreduktaza NQO1 w wątrobie i nerkach szczurów, którym podawano wspomniane soki doustnie. Uzyskane wyniki porównano z oznaczeniami uzyskanymi po doustnym podaniu wyizolowanych produktów degradacji glukozynolanów, indolo-3-karbinolu i izotiocyjanianu fenyloetylu. Wszystkie testowane czynniki powodowały indukcję wymienionych enzymów w wątrobie, co mogło być wynikiem translokacji czynnika Nrf2, którą również obserwowano w przypadku badanego organu. Wyniki dla nerek były mniej jednoznaczne. Uzyskane wyniki sugerują chemoprewencyjne właściwości zarówno fitozwiązków kapusty, jak i naturalnego składnika żywności jakim jest to warzywo.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Language
angielski
Publication year
2011

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Modulation of rat hepatic and kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab