Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Identification of volatile compounds in raw spirits of different organoleptic quality

Głównym celem prezentowanych badań było określenie składu lotnej frakcji destylatów rolniczych, a następnie wyodrębnienie profili zapachowych destylatów rolniczych różniących się właściwościami sensorycznymi ocenionymi na podstawie klasycznej analizy sensorycznej. Profile zapachowe tworzono z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Do ekstrakcji lotnych związków zastosowano technikę mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej (HS-SPME). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono obecność ponad 200 różnych związków, z czego udało się zidentyfikować ponad 100. Najliczniejszą grupę związków wyizolowaną z destylatów rolniczych stanowią estry. Inne liczne grupy stanowią wyższe alkohole, aldehydy i acetale, a także furany, związki siarki, terpenoidy i pochodne benzenu. Spośród wymienionych związków wyróżniono ponad 50, których obecność lub wysoka zawartość może powodować obniżenie właściwości sensorycznych destylatów. Stwierdzono, że im bogatszy profil lotnych związków, tym gorsza jakość destylatu. Dotyczy to przede wszystkim podwyższonej zawartości takich grup związków, jak acetale i niektóre estry oraz dwóch związków - trisulfidu dimetylu oraz geosminy. Oprócz zależności między składem lotnej frakcji destylatów rolniczych, a ich jakością sensoryczną, zaobserwowano także różnice w składzie lotnych związków zapachowych w destylatach rolniczych pochodzących z różnych gorzelni.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Language
angielski
Publication year
2010

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Identification of volatile compounds in raw spirits of different organoleptic quality" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab