Opracowanie jest częścią foresightu technologicznego: Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego, wykonanego w ramach projektu, realizowanego w latach 2009-2011 przez konsorcjum: Instytut Ogrodnictwa (dawniej Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa) w Skierniewicach, Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy Społecznej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi oraz Politechnikę Łódzką.Opierając się na wynikach dwóch sesji internetowych oraz jednej sesji stacjonarnej z ekspertami gospodarki żywnościowej w Polsce, w opracowaniu przedstawiono technologie krytyczne dla obszaru ''Innowacyjne opakowania''. Oceniono wzajemne powiązania między technologiami krytycznymi, określono technologie, dla których polski przemysł będzie w stanie osiągnąć pozycję lidera oraz przeprowadzono ocenę prawdopodobnego okresu wdrożenia technologii krytycznych. Sporządzono mapy pozycjonowania technologii oraz wskazano technologie z potencjałem na sukces Polski. Sformułowano wizję sukcesu dla obszaru ''Innowacyjne opakowania'' w perspektywie do 2040 roku, określając determinanty i miary sukcesu technologii, trendy, czynniki sprawcze i zagrożenia oraz plan akcji dla realizacji wizji sukcesu obszaru ''Innowacyjne opakowania''. Całość rozważań zakończono podsumowaniem.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2011