Opracowanie jest częścią foresightu technologicznego: Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego, wykonanego w ramach projektu, realizowanego w latach 2009-2011 przez konsorcjum: Instytut Ogrodnictwa (dawniej Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa) w Skierniewicach, Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy Społecznej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi oraz Politechnikę Łódzką.Na podstawie ocen ekspertów gospodarki żywnościowej w Polsce, wypracowanych wcześniej w ramach badań delfickich, w opracowaniu przedstawiono technologie krytyczne wzięte pod uwagę przy budowaniu wizji scenariusza rozwoju dla obszaru ''Bezpieczeństwo żywności''. Oceniono wzajemne powiązania między technologiami krytycznymi, oszacowano prawdopodobny okres ich wdrożenia oraz określono technologie, dla których polski przemysł będzie w stanie osiągnąć pozycję lidera. Sporządzono mapy pozycjonowania technologii oraz wskazano technologie z potencjałem na sukces polskiego przemysłu. Sformułowano wizję sukcesu dla obszaru ''Bezpieczeństwo żywności'' w perspektywie do 2030 roku, w tym determinanty i miary sukcesu technologii oraz trendy, czynniki sprawcze i zagrożenia dla realizacji wizji sukcesu. Rozważania kończą się podsumowaniem.
Authors
- dr inż. Jerzy Koszałka link open in new tab ,
- Michał Klepka
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2011