Opracowanie jest częścią foresightu technologicznego: Żywność i żywienie w XXI wieku - wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego, wykonanego w ramach projektu, realizowanego w latach 2009-2011 przez konsorcjum: Instytut Ogrodnictwa (dawniej Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa) w Skierniewicach, Instytut Badań nad Przedsiębiorczością i Rozwojem Ekonomicznym EEDRI przy Społecznej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Łodzi oraz Politechnikę Łódzką. Na podstawie wyników sesji delfickich, przeprowadzonych z ekspertami gospodarki żywnościowej w Polsce w ramach działań poprzedzających opracowanie scenariusza, wyodrębniono technologie krytyczne dla obszaru ''Zarządzanie procesem produkcji, dystrybucja i marketing''. Oceniono powiązania między poszczególnymi technologiami krytycznymi, oszacowano prawdopodobny okres ich wdrożenia oraz wskazano technologie krytyczne, dla których polski przemysł będzie w stanie osiągnąć pozycję lidera. Przeprowadzono pozycjonowanie technologii sporządzając mapy pozycjonowania oraz wskazano technologie w ramach których polski przemysł rolno-spożywczy ma szanse osiagnąć sukces. Określono determinanty i miary sukcesu technologii oraz sporządzono listę najważniejszych trendów, czynników sprawczych i zagrożeń, wpływających na realizację scenariusza obszaru ''Zarządzanie procesem produkcji, dystrybucja i marketing''. Sporządzono plan akcji dla realizacji wizji, kończąc rozważania podsumowaniem.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2011