W pracy przedstawiono wyniki badań nad wpływem mieszania wód pochodzących z dwóch różnych pięter wodonośnych (wód czwartorzędowych, uzdatnionych oraz wód kredowych, nieuzdatnionych) na ich fizykochemiczną i biologiczną stabilność. Oznaczenie ogólnej liczby bakterii żywych i martwych w próbkach wody wykonano w preparatach mikroskopowych wybarwionych fluorochromem DAPI. Badania fizykochemicznej stabilności wody na podstawie potencjalnej zdolności wytrącania z niej osadów prowadzono w warunkach przepływowych, mierząc absorbancję, w zakresie widzialnym oraz w ultrafiolecie (UV), światła przechodzącego przez odkładające się osady. Ustalono, że mieszanie wody kredowej nieuzdatnionej z uzdatnioną wodą czwartorzędową, pomimo utrzymania parametrów jakościowych zgodnych z wymaganiami dla wód do spożycia, może skutkować utratą stabilności fizyko-chemicznej i biologicznej wody i prowadzić do powstawania osadów oraz namnażania się mikroorganizmów w sieci wodociągowej. Wysoki wzrost liczby bakterii odnotowany w wodach mieszanych w temperaturze 10oC (3,35-krotny) oznacza, że niska temperatura wód podziemnych nie gwarantuje zachowania stabilności biologicznej wody w sieci wodociągowej.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2011