Antybiotyki są powszechnie używane przez pszczelarzy w celu wyeliminowania chorób pszczół miodnych. Niewłaściwe ich stosowanie może powodować zanieczyszczenie produktów pszczelich, w tym miodu. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Powszechne stosowanie antybiotyków związane jest z poważnym skutkiem ubocznym jakim jest oporność wielolekowa, czyli powstanie i rozprzestrzenianie się opornych na antybiotyki szczepów bakterii, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Antybiotyki występują w żywności na bardzo niskim poziomie stężeń, zatem ich oznaczanie jest wyzwaniem dla analityków. W związku z tym rośnie zainteresowanie nowymi metodykami analitycznymi zaliczanymi do grupy Multiresidue methods, które umożliwiają jednoczesne oznaczanie śladowych i ultraśladowych ilości szerokiego spektrum analitów z jednej próbki i w jednym cyklu analitycznym na bardzo niskim poziomie stężeń.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2012
Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim" link open in new tab