Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim

Antybiotyki są powszechnie używane przez pszczelarzy w celu wyeliminowania chorób pszczół miodnych. Niewłaściwe ich stosowanie może powodować zanieczyszczenie produktów pszczelich, w tym miodu. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Powszechne stosowanie antybiotyków związane jest z poważnym skutkiem ubocznym jakim jest oporność wielolekowa, czyli powstanie i rozprzestrzenianie się opornych na antybiotyki szczepów bakterii, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Antybiotyki występują w żywności na bardzo niskim poziomie stężeń, zatem ich oznaczanie jest wyzwaniem dla analityków. W związku z tym rośnie zainteresowanie nowymi metodykami analitycznymi zaliczanymi do grupy Multiresidue methods, które umożliwiają jednoczesne oznaczanie śladowych i ultraśladowych ilości szerokiego spektrum analitów z jednej próbki i w jednym cyklu analitycznym na bardzo niskim poziomie stężeń.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2012

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab