Celem pracy było zbadanie zmian wartości całkowitego potencjału antyoksydacyjnego (TAS), stężeń witamin antyoksydacyjnych i izoprostanów (markery stresu oksydacyjnego) w siarze i mleku dojrzałym. Badaniami objęto 49 kobiet po pełno terminowej ciąży i naturalnym porodzie. Kryteria wyłączenia to czynne i bierne palenie tytoniu, ostre i przewlekłe schorzeniach oraz farmakoterapia inna niż suplementacja witamin. Próbki siary pobierano w 3 dobie po porodzie, mleko dojrzałe pomiędzy 30 a 32 dniem po porodzie. Pomimo braku istotnych różnic w ilości witamin A i E przyjmowanych z pożywieniem poziom TAS dojrzałego mleka ludzkiego była istotnie wyższy w porównaniu do siary (p = 0,002), natomiast stężenie witaminy E były istotnie niższe w mleku dojrzałym (p = 0,003 i p = 0,001). Chociaż stężenie izoprostanów dojrzałego mleka było wyższe niż w siarze, różnica ta nie była statystycznie istotna (p = 0,129).
Authors
- Agnieszka Szlagatys-Sidorkiewicz,
- Maciej Zagierski,
- Agnieszka Jankowska,
- Grażyna Łuczak,
- Katarzyna Macur,
- Tomasz Bączek link open in new tab ,
- Michał Korzonek link open in new tab ,
- dr Grzegorz Krzykowski link open in new tab ,
- dr hab. inż. Dorota Martysiak-Żurowska link open in new tab ,
- Barbara Kamińska
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.earlhumdev.2011.10.007
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2012