Przepuszczalność jelitowa jest przedmiotem badań od ponad dwóch dekad. Zbadano wpływ wielu chorób i schorzeń na działanie układu pokarmowego. Układ pokarmowy jest skomplikowanym systemem połączonych ze sobą narządów i spełnia różnorodne funkcje. Jedną z nich jest wchłanianie substancji odżywczych i wody z jelita cienkiego. Można wyróżnić dwie drogi, którymi są wchłanianie substancje odżywcze i woda: przez błonę komórkową i między komórkami. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelita cienkiego powodują poważne konsekwencje dla całego organizmu. Analiza właściwości i funkcji układu pokarmowego zainicjowała poszukiwanie nowych rozwiązań umożliwiających monitorowanie metabolizmu substancji dostarczanych wraz z pożywieniem do organizmu ludzkiego. Dużym zainteresowaniem w badaniach nad przepuszczalnością jelitową cieszy się wykorzystanie mieszaniny następujących cukrów pełniących rolę biomarkerów: mannitolu, laktulozy i sacharozy.Opracowano szereg procedur oznaczania cukrów w moczu, które wykorzystują różne techniki analityczne: chromatografię gazową, techniki spektrofotometryczne w połączeniu z technika enzymatyczną, elektroforezę kapilarną oraz wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) na etapie oznaczeń końcowych.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2012