Zmierzono gęstości dla serii roztworów pentaerytritolu w czystej w wodzie jak i w wodnych roztworach NaCl i MgCl2 zawierających stałą ilość soli. Pomiary wykonano dla trzech różnych zawartości NaCl i MgCl2 w sześciu rożnych temperaturch w przedziale od 20oC do 40oC. Ponadto wyznaczono szybkości rozchodzenia się dźwięku w przygotowanych roztworach dla dwóch temperatur (25 i 37oC). W oparciu o uzyskane wielkości obliczono pozorne molowe objętości jak i ściśliwości oraz ich zależności od składu roztworu. Oszacowano również liczbę hydratacyjną pentaerytrytolu w czystej wodzie jak i w wodnych roztworach soli w oparciu o dane wolumetryczne jak i ściśliwości. Wyznaczone wielkości wyraźnie wskazują na dehydratację polialkoholu w obecności soli. W przypadku 10% (wag.) ilości chlorku proces ten jest na tyle silny, że wyraźnie ogranicza rozpuszczalność pentaerytrytolu.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.jct.2012.05.033
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2012