Przedstawiono badania nad możliwością redukcji biomasy kapusty białej w procesie mezofilowej ko-fermentacji z przefermentowanym osadem ściekowym w procesie jednostopniowej fermentacji. Wykazano, że biomasę kapusty białej można poddać ko-fermentacji z osadem ściekowym przy obciążeniu komory fermentacyjnej na poziomie 1,87 kg smo m-3d-1. Zaobserwowano, że w wyniku fermentacji metanowej wsadu można uzyskać biogaz o średnim składzie 50% obj. metanu i 50% obj. ditlenku węgla z wydajnością 189 dm3 biogazu kg-1smo d-1. Uzyskano stopień przefermentowania na poziomie 70,5% suchej masy organicznej. Intensyfikację wydajności produkcji biogazu oraz stopnia przefermentowania można uzyskać poprzez optymalizację składu, temperatury i/lub zastosowanie dodatkowych metod przygotowania wsadu, jak hydroliza czy dezingeracja
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Language
- angielski
- Publication year
- 2012