Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1

W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym zmysłem. Jest to przyrząd analityczny przeznaczony do szybkiego wykrywania i rozróżniania mieszanin substancji zapachowych dzięki naśladowaniu zasad działania ludzkiego zmysłu węchu. Dzięki wykorzystaniu różnych czujników, elektroniczne nosy znalazły szerokie zastosowanie w analizie żywności do monitorowania procesów przetwarzania, określania jakości i autentyczności żywności.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2013

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab