Stan środowiska ma znaczny wpływ na jakość upraw. W konsekwencji występowanie zanieczyszczeń w powietrzu ma istotny wpływ na jakość żywności. W skutek złego stanu powietrza zewnętrznego i wewnętrznego zmieniają się m.in. walory sensoryczne i zdrowotne niektórych produktów spożywczych. Z tego powodu należy nieustannie monitorować stan środowiska za pomocą m.in. nowoczesnej aparatury analitycznej jakim jest elektroniczny nos. W pracy przedstawione zostały wyniki badań dotyczące profili zapachowych okowit ze śliwek pochodzących z różnych krajów, za pomocą elektronicznego nosa wykorzystującego technologię ultraszybkiej chromatografii gazowej. Urządzenie to umożliwia porównywanie profilu frakcji lotnej, a także identyfikację jej składu. Do analizy danych wykorzystano następujące metody statystyczne: PCA, DFA oraz SIMCA. Dodatkowo w pracy zawarto zarys historyczny dotyczący powstania elektronicznego nosa, porównanie pracy elektronicznego nosa do zmysłu węchu oraz informacje na temat napoju spirytusowego nazywanego „okowitą”.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2014