Z mechanicznego punktu widzenia profil grubości butelek PET jest uwarunkowany mechaniczno-cieplną odpowiedzią tworzywa rozdmuchiwanej preformy na zadane parametry procesu SBM. Z mikroskopowego punktu widzenia na mechaniczne i termiczne właściwości butelek CSD z PET największy wpływ mają procesy orientowania i krystalizowania tworzywa. Z technologicznego punkty widzenia profil grubości butelek PET po procesie produkcji metodą SBM jest głownie zdeterminowany początkową strukturą tworzywa preformy, termicznym profilem ogrzaniem preformy przed procesem SBM, prędkością pręta rozciągającego, ciśnieniem powietrza rozdmuchu wstępnego oraz tzw. parametrem wysokości startu rozdmuchu. W szczegółowym ujęciu na strukturę tworzywa butelek PET wpływa aż 44 zmiennych jednak nie będą one poszczególnie omawiane. W opracowaniu zostanie opisany wpływ 3 głównych parametrów: ciśnienia rozmduchu wstępnego, czasu opóźnienia rozdmuchu, temperatury początkowej preformy. Wyniki przedstawiono na podstawie zabranych danych literaturowych.
Authors
Additional information
- Category
- Aktywność konferencyjna
- Type
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language
- polski
- Publication year
- 2015