Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I

Obserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników, które wspomagają system odpornościowy, przyczyniają się do zapobiegania rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy dolegliwości żołądkowych. Można stwierdzić, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność wzbogaca się również w fitozwiązki wytwarzane na drodze syntezy z komórek roślinnych

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2015

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab