Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach

Już od dłuższego czasu daje się zauważyć wzrost zainteresownia związkami biologicznie aktywnymi w żywności (szczególnie pochodzenia roślinnego) oraz napojach i sokach. W wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na określenie aktywności przeciwutleniającej badanych próbek oraz oznaczenie zawartości polifenoli i innych związków o właściwościach przeciwutleniających (m.in. witaminy C oraz tokoferoli). W pracy przedstawiono informacje o właściwościach i funkcjach związków o charakterze antyutleniaczy oraz rodzajach metod i technik analitycznych, które są wykorzystywane do pomiaru aktywności przeciwutleniającej oraz wykrycia i określenia poziomu zawartości związków aktywnych biologicznie. Przedstawiono klasyfikację tych procedur wraz z ich charakterystyką.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2015

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Związki biologicznie aktywne w żywności i napojach" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab