Z mechanicznego punktu widzenia jakość estetyczna butelek PET jest uwarunkowany mechaniczno-cieplną odpowiedzią tworzywa rozdmuchiwanej preformy na zadane parametry procesu SBM. Z mikroskopowego punktu widzenia na mechaniczne i termiczne właściwości butelek CSD z PET największy wpływ mają procesy orientowania i krystalizowania tworzywa. Z technologicznego punkty widzenia jakość estetyczna butelek PET po procesie produkcji metodą SBM jest głownie zdeterminowany początkową strukturą tworzywa preformy, termicznym profilem ogrzaniem preformy przed procesem SBM, prędkością pręta rozciągającego, ciśnieniem powietrza rozdmuchu wstępnego oraz tzw. parametrem wysokości startu rozdmuchu (parametrem WSR). W szczegółowym ujęciu na strukturę tworzywa butelek PET wpływa aż 14 nastawialnych zmiennych jednak w artykule nie będą one poszczególnie omawiane. W opracowaniu zostanie opisany wpływ wartości parametru WSR na jakość estetyczną butelki PET. Jednak wpływ wartości parametru WSR na jakość estetyczną butelki z PET jest bardzo trudny do oszacowania. Problemem jest określenie "lepszości" butelki - co to znaczy, że jedna butelka jest lepsza od drugiej. W artykule została podjęta próba określenia jakości estetycznej butelki przez pryzmat występowania defektów kształtu butelki.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2015