Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności

Liczne procesy, chemiczne, enzymatyczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas przechowywania i przetwarzania, mają wpływ na kształtowanie jakości żywności. Istotne znaczenie ma utlenianie przy udziale wolnych rodników i reaktywnych form tlenu (RFT). Zmiany powodowane utlenianiem m.in. pogarszają sensoryczne właściwości i wartość odżywczą żywności oraz mogą wywoływać zagrożenia zdrowotne wynikające ze szkodliwości niektórych produktów utleniania. Reakcje utleniaczy i przeciwutleniaczy z innymi składnikami żywności w różnym stopniu mogą wpływać na te zmiany. W wyniku utleniania zmniejsza się wartość biologiczna lipidów, sacharydów i białek, powstaje wiele związków odpowiedzialnych za zjełczały, niepożądany zapach i smak produktu oraz pogarsza się barwa, tekstura i wartość odżywcza żywności. Zostają zniszczone lub usieciowane kowalencyjnie labilne aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz inne wartościowe składniki pokarmowe np. witaminy. Obecność toksycznych produktów utleniania w żywności, jej obniżona wartość odżywcza i mniejsza zawartość przeciwutleniaczy, może negatywnie oddziaływać na zdrowie konsumenta.

Authors

Additional information

Category
Publikacja monograficzna
Type
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Language
polski
Publication year
2015

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Rola rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy w żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab