Nazwa cyjanki obejmuje związki, które zawierają w swojej cząsteczce grupę –C≡N, w której atom węgla i azotu są połączone wiązaniem potrójnym. Są to trujące i niebezpieczne związki, które znalazły swoje zastosowanie w różnych dziedzinach. Cyjanki wykorzystywane są w różnych strefach działalności przemysłowej, włączając w to przemysł wydobywczy i chemiczny. Naturalnym źródłem cyjanków są rośliny m.in. maniok, migdały, fasola, siemię lniane, pędy bambusa, pestki moreli, brzoskwini i śliwek. Ponadto, cyjanki mogą występować również w wodzie pitnej, w wyniku wcześniej wspomnianych działań przemysłowych. Jednak głównym źródłem cyjanków jest dym tytoniowy oraz pożary budynków. W związku z toksycznością jonów cyjankowych, konieczne jest monitorowanie poziomów ich zawartości zarówno w próbkach środowiskowych jak i materiałach biologicznych. W praktyce analitycznej wykorzystywane są różne techniki analityczne w zależności od pochodzenia próbki, jej składu, poziomu zawartości analitów i występowania interferentów.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Language
- polski
- Publication year
- 2016